Εκδρομή λήξης από το Κατηχητικό του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Χαλκηδόνας

Μετά την Βάπτιση οκτώ νέων μελών στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, το Κατηχητικό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Μαΐου εκδρομή στη Βαρυμπόμπη! Στις 9.00 βρισκόμασταν ήδη στον Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου και Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Βαρυμπόμπη, όπου συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία και οι νεοβαπτισθέντες κοινώνησαν για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εδρεύει στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Το συγκεκριμένο Μουσείο διαφυλάσσει και εκθέτει κειμήλια της αεροπορίας (εμβλήματα, στολές, φωτογραφίες εποχής, ιστορικά αεροσκάφη) και έχει αναλάβει τόσο τη μελέτη και την τεκμηρίωση της ιστορίας μας, όσο και την προβολή των ιερών αγώνων της αεροπορικής ιδέας ανά τους αιώνες. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως αεροπορικό, στρατιωτικό και τεχνολογικό μουσείο.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε όλες τις εγκαταστάσεις από τον Υπαξιωματικό της Π.Α. κ. Βασίλη Μπαλή, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία μας, αφού ήμασταν -όπως μας ενημέρωσε- το πρώτο Κατηχητικό που επισκέφθηκε το εν λόγω Μουσείο και μας τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αξιέπαινες, αφού έτσι τα παιδιά καθίστανται γνώστες της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου τους.

Κατόπιν, ακολούθησε η περιήγησή μας στο κατάφυτο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, όπου είχαμε άπλετο ελεύθερο χρόνο για βόλτα, παιχνίδι και πικ-νικ. Εκεί επισκεφθήκαμε και το Βασιλικό Κοιμητήριο, που περιλαμβάνει στην έκτασή του το εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα (Μαυσωλείο) κατασκευής 1936 που στεγάζει τα μνήματα της βασιλικής οικογενείας του Κωνσταντίνου Α΄, τον Ναό της Αναστάσεως και διάσπαρτα μνήματα μελών της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας.

Επί τη ευκαιρία υπενθυμίστηκε στα παιδιά γιατί στην ορθοδοξία χρησιμοποιείται ο όρος «κοιμητήρια» αντί του όρου «νεκροταφεία», ακριβώς επειδή στην ορθοδοξία ο θάνατος δεν θεωρείται ως τέρμα, αλλά αντιθέτως ως ο μεγάλος ύπνος μέχρι τη στιγμή της εγέρσεως, δηλαδή της αναστάσεως, κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Τα παιδιά στη συνέχεια έπαιξαν μπάλα, έκαναν βόλτες, έφαγαν και χαλάρωσαν στις καταπράσινες και εντυπωσιακές εκτάσεις του κτήματος. Ακολούθησε η επιστροφή μας στον Ναό αργά το απόγευμα.

Το Κατηχητικό μπορεί να σήμανε τη λήξη του για φέτος, όμως η λειτουργική και εκκλησιαστική ζωή ουδέποτε παύει ή διακόπτεται.

Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση το φθινόπωρο!

Κωνσταντίνα Κιτάντη,
Κατηχήτρια-Θεολόγος