Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλεξίου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Δ’ Κυριακής των Νηστειών, 7 Απριλίου 2019, ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγ. Όρους Γέροντας Αλέξιος.

Ο άγιος Καθηγούμενος, αφού αρχικά εξέφρασε τη χαρά του καθώς και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση να συμμετάσχει στον Κατανυκτικό Εσπερινό στη συνέχεια ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «η πνευματική ζωή του χριστιανού».

Ο Γέροντας Αλέξιος με την απλότητα του λόγου του, αλλά και με τη ρητορική δεινότητα που τον χαρακτηρίζει, καθήλωσε και συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο και αναφέρθηκε στον πνευματικό αγώνα του χριστιανού που σαν κύριο σκοπό έχει την αποκατάσταση της κοινωνίας του ανθρώπου με το Θεό, κάνοντας παράλληλα λόγο για το αμέτρητο έλεος, την ανεξιχνίαστη φιλανθρωπία αλλά και για την άπειρη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια ο Γέροντας Αλέξιος μοιράστηκε με το εκκλησίασμα μοναδικές προσωπικές του εμπειρίες από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση, απευθύνοντας παράλληλα διδαχές πνευματικής υποδομής.

Τα κατανυκτικά τροπάρια της Ακολουθίας απέδωσαν με ενάργεια μέλη από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕκαι Ομοτίμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης κ. Φωτίου Κετσετζή.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως