Αρχιερατικό Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Παραμυθίας Τίτου Ματθαιάκη

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου τελούμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ν. Φιλαδελφείας Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την συμπλήρωση 25 χρόνων από την Κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Παραμυθίας Τίτου Ματθαιάκη, αυταδέλφου του αειμνήστου πρώτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας Τιμοθέου.

Θα προηγηθεί Αρχιερατικό συλλείτουργο υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών πρ. Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου και Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού Αρχιερέως εις το Κοιμητήριο Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης πρ. Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτος Α’ ο Ματθαιάκης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1914 υπό γονέων ευσεβών τον Εμμανουήλ και την Αικατερίνη.

Το κατά κόσμον αυτού όνομα ήταν Κωνσταντίνος. Η οικογένεια του προσέφερε εις την Εκκλησίαν άλλους δυο Αρχιερείς, τον αδελφόν του, Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, μακαριστό, Τιμόθεο και τον ανιψιό του, Μητροπολίτη Τριφυλίας, μακαριστό, Στέφανο.

Σπούδασε εις το τότε Ιεροδιδασκαλειο Κορίνθου και στην συνέχεια στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ συγχρόνως εργαζόταν ως Διδάσκαλος σε διάφορα σχολεία των Αθηνών και ως αντιγραφεύς των συγγραμμάτων του μακαριστού Αρχιεπισκοπου Αθηνών και Ακαδημαϊκού Χρυσοστόμου Α του Παπαδόπουλου.

Το έτος 1935 χειροτονήθηκε Διάκονος, τη εντολή του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου,υπό του Επισκόπου Ταλαντίου Παντελεήμονος Παπαγεωργίου ,του μετέπειτα Εδέσσης και μετά Θεσσαλονίκης.

Το 1937 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης υπό του Αθηνών Χρυσοστόμου Α και διορίσθηκε Εφημέριος, Ιεροκήρυκας και Ι. Προϊστάμενος διαδοχικώς εις τους Ιερούς Ναούς: Αγίας Φωτεινής Ν. Σμύρνης, Αγίου Γεωργίου Καρύτση και Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, εργασθείς σύντονος για την αποπεράτωση αυτού.

Κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο (1940-41) προσέφερε τις Στρατιωτικές του υπηρεσίες ως Στρατιωτικός Ιερεύς εις το Αλβανικό μέτωπο, καθώς επίσης και μετά την απελευθέρωση της Πατρίδος μας εκ των στρατευμάτων κατοχής.

Την 11ην Δεκεμβρίου 1957 η Εκκλησία, αμείβουσα την εν γένει προσφοράν αυτού, τον ανέδειξε Μητροπολίτην Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου.

Η χειροτονία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο.

Κατά την Ποιμαντορία του εις την ακριτική Μητρόπολη Παραμυθίας, επέδειξε απαράμιλλο δραστηριότητα εις όλους τους τομείς του Ποιμαντορικού έργου, κατέβαλε δε συντόνους προσπαθείας δια την επισκευή των, κατά την διάρκειαν του εμφυλίου (1946-49) καταστραφέντων Ι. Ναών ως και δια την ανέγερσιν νέων.

Εις την Ιεράν Μητρόπολιν Παραμυθίας ο μακαριστός Τίτος παρέμεινε μόνον επί μιαν 10ετιαν, ήτοι μέχρι του Δεκεμβρίου του έτους 1967, οπότε εξαναγκάσθη εις παραίτησιν εκ της ενεργού υπηρεσίας, ασκηθείσης προς αυτόν πολλής πιέσεως και καταθλιπτικής βίας υπό του τότε αντικανονικού εκκλησιαστικού καθεστώτος.

Μετά την παραίτηση του ο αείμνηστος Ιεράρχης ασχολήθηκε με την συγγραφή πολλών Θεολογικών έργων με κορυφαία την “Εξομολογητική” καθώς και τα περί Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως συγγράμματα του.

Επίσης υπήρξε ο πρώτος βιογράφος των αγίων Νεκταρίου και Νικολάου του Πλανά του οποίου διετέλεσε πνευματικό τέκνο.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1991, όλως αιφνιδίως, εξ ανακοπής της καρδίας, εξεδήμησε εις Κύριον, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στα χέρια του αυταδέλφου του, Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμοθέου.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλλει στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, μακαριστού, Σεραφείμ, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μακαριστού, Παρθενίου και πλειάδος Αρχιερέων και Κληρικών.

Η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Εκ του Ιερού Ναού