Συνάντηση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας με τους υπεύθυνους ιερείς νεότητος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ με του υπεύθυνους ιερείς νεότητος όλων των ενοριών της Μητροπόλεως και των κατηχητών και των λοιπών στελεχών του τομέα νεότητος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση τόνισε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κατηχητή και του κατηχητικού στην πνευματική πορεία του νέου σε όλη του τη ζωή.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε:
«Θα ήθελα με τη βοήθεια του Θεού και τη συνεργασία του γραφείου Νεότητος να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα στην διαποίμανση των νέων ανθρώπων.

Εμείς δε θέλουμε να έχουμε οπαδούς, μέλη της Εκκλησίας θέλουμε να έχουμε, ελεύθερα πρόσωπα, τα οποία με τη δική τους βούληση να είναι ελεύθερα να επιλέγουν να έρθουν ή να μην έρθουν στην Εκκλησία, έχουμε την ευθύνη να δείξουμε το δρόμο, να ανοίξουμε την καρδιά μας, ώστε ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να δει τι έχει να του δώσει σήμερα η Εκκλησία, ποιό είναι το διαχρονικό μήνυμα του Χριστού μας και για ποιό λόγο για ένα νέο άνθρωπο έχει σημασία σήμερα ο λόγος του Χριστού μας και τι του προσφέρει στη δική του πορεία. Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορούν να καλλιεργήσουν ψυχές, να καλλιεργήσουν πρόσωπα και νομίζω ότι όλοι μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ περάσαμε από το κατηχητικό και έχουμε αντίστοιχα βιώματα …

Η ενορία είναι αυτή που έχει κατ’ εξοχήν το ρόλο να μπορεί να κάμει πράξη την κατήχηση με τρόπους οι οποίοι άλλοτε να είναι πιό σύγχρονοι, λιγότερο συντηρητικοί, λιγότερο μοντέρνοι, με μία λέξη να ανταποκρίνονται στην ανάγκη του ανθρώπου κάθε εποχής. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τονίζει πώς η Ποιμαντική είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών και είναι η μεγαλύτερη επιστήμη την οποία ο άνθρωπος πρέπει να μάθει στη ζωή του ώστε να βρει τον τρόπο να διδάξει στον συνάνθρωπό του το αληθινό μήνυμα το οποίο υπάρχει μέσα στο Ευαγγέλιο…».

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο π. Ηλίας Καρατζάς, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος, ο οποίος απευθυνόμενος πρός τους συμμετέχοντες κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του νεανικού έργου, τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλλεται στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως για τη διαποίμανση των νέων ανθρώπων, εξήρε την αξία του εθελοντισμού και της δυναμικής που έχει η παρουσία των στελεχών του τομέα νεότητος μέσα στην ενοριακή πράξη, και κλείνοντας τόνισε τον επικουρικό και υποστηρικτικό ρόλο που θα έχει η Ιερά Μητρόπολη στην ενίσχυση, διεύρυνση και αξιοποίση του ήδη επιτελουμένου έργου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και των παρευρισκομένων. Κατηχητές και ιερείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υποστήριξη του ευαίσθητου τομέα της διαποίμανσης της νεότητος και την ολοφάνερη στήριξή του στο τομέα του κατηχητικού έργου. Συζητήθηκαν προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή ένας κατηχητής στη προσέγγιση των νέων αλλά και συζητήθηκε εκτενώς η σχέση της ενορίας με άλλους θεσμούς κοινωνικοποίησης, όπως η οικογένεια και το σχολείο.