Σεμινάριο Κανονικού Δικαίου για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ

Στα πλαίσια του Σεμιναρίου «Κανονικό Δίκαιο. Θεωρία και Πράξη. Σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές» που διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει ως σκοπό την πληρέστερη και ουσιαστικότερη γνώση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και των νεότερων πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ ήταν ο εισηγητής της ογδόης από τις δώδεκα διαλέξεις του Σεμιναρίου και ανέπτυξε ομιλία με θέμα : «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας».

Στην εισήγησή του, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο κ. Γαβριήλ, βασιζόμενος στην επιστημονική μεθοδολογία της σύγχρονης νομοκανονικής έρευνας παρουσίασε διεξοδικά τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και της Πολιτείας, αναφερόμενος τόσο στη μακραίωνη παράδοση των μεταξύ τους σχέσεων και στις κατά καιρούς αναφυόμενες περιόδους τριβών, όσο και στα σύγχρονα νομοκανονικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία και στη μισθοδοσία του κλήρου.

Στο τέλος της εισήγησης διατυπώθηκαν πολλές και ποικίλες ερωτήσεις, ενώ ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση ανάλογη του ζωηρού ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, ανάμεσά τους, φοιτητές, μεταπτυχιακοί σπουδαστές, υποψήφιοι διδάκτορες, επιστήμονες όλων των κλάδων, εκκλησιαστικά στελέχη, κληρικοί καθώς και λαϊκά μέλη της Εκκλησίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως