Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης: «Το ακριβότερο στολίδι και διαμάντι που κοσμεί την προσωπικότητα της Παναγίας μας είναι η ταπείνωση»

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019». ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης τέλεσε την 2η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στη συνέχεια μίλησε τους πιστούς.

Στην ομιλία του ο π. Επιφάνιος τόνισε χαρακτηριστικά «Μέσα στο πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η ακολουθία των Χαιρετισμών, αποτελεί ένα λιμάνι, για να μπορέσει ο κάθε χριστιανός, να ταξιδέψει και να οδηγήσει το καράβι του προς τα σωτήρια πάθη του Κυρίου και την Ανάσταση Του», ενώ στη συνέχεια επεσήμανε: «Το μυστικό για το οποίο η Παναγία επελέγη ανάμεσα σε τόσες γυναίκες, να γίνει η κλίμακα που θα κατέβαινε ο Θεός στην γη, αλλά και να ανεβαίνουν οι άνθρωποι στον ουρανό, είναι η ταπείνωση. Γι’ αυτό και ο Θεός δικαιώθηκε στην επιλογή του προσώπου της Μαρίας, της ταπεινής κόρης της Ναζαρέτ».

Η ταπείνωση, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, ανέφερε ο π. Επιφάνιος, είναι η αρετή εκείνη, που όταν την έχει ο άνθρωπος, υψώνεται. Και θα την αποκτήσουμε, όταν συναισθανθούμε τα λάθη μας, τα αμαρτήματα μας και ταπεινωθούμε:

«Η ταπείνωση βοηθάει τον άνθρωπο να μην γίνεται υπερφίαλος. Τον υπερήφανο άνθρωπο δεν τον θέλει κανένας. Τον ταπεινό όλοι τον αγαπούν και όλοι τον θέλουν. Ο Θεός μας δίνει αφορμές για να μας διαπαιδαγωγεί, για να μένουμε ταπεινοί άνθρωποι. Ο άνθρωπος σήμερα μπορεί να έχει πολλά υλικά αγαθά και ανέσεις, αλλά να μην έχει καθόλου συναισθήματα και αγάπη για τον πλησίον του. Πρέπει να βλέπουμε την εικόνα της Παναγίας σαν καθρέφτη και να καθρεφτιζόμαστε πάνω στο πρόσωπο Της, μιμούμενοι τις αρετές Της. Η Παναγία μας επελέγη να φέρει τον Θεό στη γη, για να θεραπεύσει τον κόσμο και παρέμεινε ταπεινή.»

«Η Παναγία, για την πρώτη Εκκλησία και τους Αγίους Αποστόλους, ήταν η λατρευτή τους μάνα, γιατί ήταν η μάνα του λατρευτού τους διδασκάλου. Και αποτελούσε ενότητα για την πρώτη Εκκλησία.

Γι’ αυτό και όταν κοιμήθηκε, ο Κύριος κατέβηκε από τους ουρανούς για να παραλάβει, όχι μόνο την ψυχή Της, αλλά και το σώμα Της. Και σύναξε από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου τους Αγίους Αποστόλους, για να Την τιμήσουν. Το ακριβότερο στολίδι και διαμάντι που κοσμεί την προσωπικότητα Της, είναι αυτό της ταπείνωσης».