Προπασχάλια Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως και ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας

526 social media engagement

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 προπασχάλια επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Πορεία προς το Πάσχα – Οι πρώτες Εκκλησιές των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ενώ το παρών έδωσαν η Δήμαρχος Λευκονοίκου Κύπρου κ. Ζήνα Λυσσάνδρου Παναγίδη, μέλη των Δ.Σ. των Δήμων Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, ο πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης, η κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, Ιστορικός Τέχνης, Υπεύθυνη Αρχείου Κόντογλου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η κ. Ιωάννα Στεφανή, Υπεύθυνη Τμήματος Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Σταυρική πορεία προς το Πάσχα».

Στην ομιλία του ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος προέβη σε ένα πνευματικό οδοιπορικό των κοσμοσωτήριων γεγονότων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και αναφέρθηκε στο βαθύτερο θεολογικό νόημα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου και η κ. Ξένια Παλλιόγλου, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας αντίστοιχα, προέβησαν σε μια εμβριθή παρουσίαση τόσο της πολυτάλαντης προσωπικότητας του μεγάλου Μικρασιάτη λογοτέχνη και ζωγράφου Φώτη Κόντογλου, όσο και της σπουδαίας πνευματικής και εθνικής παρακαταθήκης του έργου του.

Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό πολύτιμο ιστορικό αρχείο από τη ζωή του μεγάλου βυζαντινού αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, όπως προσωπικές φωτογραφίες, επιφυλλίδες στον ημερήσιο τύπο της εποχής, χειρόγραφα αδημοσίευτων κειμένων του, σημαντικά τεκμήρια από την προσωπική του αλληλογραφία, σημειώσεις και προσωπικές μελέτες σχετικές με θεολογικά και καλλιτεχνικά θέματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην ιστορία οικοδόμησης των Ιερών Ναών της Νέας Ιωνίας από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παρουσιάζοντας σπάνιες και μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Νεανική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου απέδωσε θαυμάσια ύμνους και τροπάρια της Μ. Εβδομάδος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος αφού αρχικά ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Επιφάνιο, όσο και τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το βάρος της διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία των ορθοδόξων ενοριακών ναών, οι οποίοι αποτελούν όχι μόνο το πνευματικό κέντρο κάθε κοινότητας, αλλά μια αληθινή θεοφάνεια και το πραγματικό κέντρο της ζωής, που μεταλαμπαδεύει ιστορία, κουλτούρα, πίστη και βιώματα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως