Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ στο Ληξούρι Κεφαλληνίας για την εορτή του Πολιούχου Αγ. Χαραλάμπους

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι Κεφαλληνίας, στην πόλη, όπου ο ιερομάρτυρας της πίστης του Χριστού, είναι Προστάτης και Πολιούχος. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, αλλά και κάποιες γραπτές ιστορικές αναφορές, ο Άγιος Χαράλαμπος έσωσε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Παλικής, από τη χολέρα το 1811 και από τότε καθιερώθηκε ως Προστάτης αυτής της περιοχής.

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους καθώς και στα σωτήρια μηνύματα που μεταφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο η θερμή πίστη του και η ορθοπραξία του μαρτυρικού βίου του.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ και του οικείου Ποιμενάρχου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου με τη συμμετοχή πολλών κληρικών του νησιού.

Το Ιερό Αναλόγιο διεύθυνε ο αξιόλογος και δυναμικός χοράρχης, κ. Νικόλαος Γερασίμου Βάλσαμος.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση του Θρόνου και των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Χαραλάμπους, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ληξουρίου, με τη συνοδεία του ιερού κλήρου και την παρουσία τοπικών αρχόντων και πλήθους ευλαβών πιστών.

Η Λιτανεία πραγματοποιήθηκε σε τρεις στάσεις, στον άγιο Νικόλαο Μηνιατών, στο κελί του Οσίου Παναγή Μπασιά και στην κεντρική πλατεία, όπου εκεί μίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και Ανέων κ. Μακάριος. Ο τελευταίος έδωσε το δίδαγμα που βγαίνει από το Ευαγγέλιο της ημέρας και μίλησε για τον αγώνα του Αγίου Χαραλάμπους, που μέσα από το μαρτύριό του, δεν έχασε την πίστη του, αλλά την εδραίωσε περισσότερο και τη μετέδωσε στον κόσμο, ως στύλος ακλόνητος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως