Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ στην Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής η Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο: «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, επισημαίνοντας πως όταν κάποια οικογένεια αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και κυρίως στην επαρχία, ο πρώτος που θα το μάθει είναι ο ιερέας της ενορίας.

«Σε αυτόν θα καταφύγουν και εκείνος με τις δικές του δυνατότητες θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ποιμαντικής επιμόρφωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα όποια ζητήματα, αναφερόμενος παράλληλα στο έργο του π. Αδαμαντίου και τη συμβολή του.

Έκανε λόγο επίσης επίσης στην ανάγκη να συνεχίσει ο ποιμαντικός τρόπος και η διακονία αυτή και έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία δημιουργίας του Ιδρύματός και στην πρόοδό του.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ εισηγήθηκε το θέμα: «Η επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας. Παρόν και μέλλον».

Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αξία, αλλά και στην αναγκαιότητα της επιμόρφωσης, η οποία πηγάζει από την εντολή του Χριστού «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη», η οποία αποτελεί μία πολυδιάστατη διαδικασία σε κάθε τομέα της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε χαρακτηριστικά: «η εποχή μας σήμερα απαιτεί εκτός από πνευματική εγρήγορση, ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων, υιοθέτηση νέων στάσεων, διαρκή γνώση και ενημέρωση, διορατικότητα των σύγχρονων προκλήσεων, Για τον λόγο αυτό προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, που ως σκοπό έχει την κατάρτιση, την διαμόρφωση, την ποιμαντική εξειδίκευση, αλλά και την δια βίου εκπαίδευση τόσο των εν ενεργεία, όσο και των προς χειροτονία Κληρικών, καθώς βεβαίως και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησία, το οποίο προσφέρει ένα ασφαλές και δυναμικό πεδίο γνώσεων, ανταποκρινόμενο στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας».

Στην Ημερίδα παρέστησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θερμοπυλών Ιωάννης, Βελεστίνου Δαμασκηνός, Παροναξίας Καλλίνικος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας καθώς και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία μεγάλη Εκκλησία με πολύ σημαντική ιστορική αποστολή που ξεπερνά τα όρια της χώρας. Εγγυάται την πορεία στο χρόνο και στο μέλλον», ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς μίλησε για την συνεργασία της Ακαδημίας με το Ίδρυμα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ιερείς από την Κρήτη να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Καθηγητής των ΑΤΕΙ κ. Γαβριήλ Αμίτσης.

Αναγνώσθηκε, ακόμη, επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου με ευχές για την επιτυχία της Ημερίδας.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε η Εισήγηση με θέμα: «Η πορεία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρα, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και στην συνέχεια η παρουσίαση της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» με κωδ. ΟΠΣ (MIS) 5004190 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» από τον κ. Κωνσταντίνο Καλτσά, Επιστημονικό Σύμβουλο του Ι.Π.Ε.

Η ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, πριν από οκτώ χρόνια, ήλθε να καλύψει μια επιτακτική ανάγκη, ένα ζωτικό αίτημα των καιρών μας, την επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Το Ι.Π.Ε. αποτελεί ένα αυτοτελές Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει ως σκοπό να αξιοποιήσει, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων, τη μεθοδολογία της διά βίου μάθησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, και των δεξιοτήτων όλων όσοι (κληρικοί, στελέχη, συνεργάτες, εθελοντές, κ.λπ.) εμπλέκονται στην άσκηση της ποιμαντικής της αποστολής.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως