Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ ομιλητής σε Ευρωπαϊκό Οικουμενικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES), ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρου Βασιλειάδη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ συμμετείχε ως ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Οικουμενικό Συνέδριο με γενικό τίτλο: «The Political, Religious and Spiritual Dimension of the Economic and the Refugee Crisis» (Η Πολιτική, Θρησκευτική και Πνευματική Διάσταση της Οικονομικής και Προσφυγικής Κρίσης).

Το εν λόγω Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως 23 Φεβρουαρίου 2018 και φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Διοργανωτές ήταν το Κέντρο CEMES, το ίδρυμα Sallux του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος (ECPM), η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Διεθνής Ένωση για την Χριστιανική Κοινωνική Διδασκαλία (AIESC) και ο φιλανθρωπικός φορέας Stichting Gave.

Η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου εκφωνήθηκε στην Αγγλική γλώσσα και είχε ως θέμα: «An Orthodox Christian stance on the refugee and financial crisis. A vision for the future of Europe» (Η Ορθόδοξη θεώρηση για την οικονομική και προσφυγική κρίση. Το όραμα για το μέλλον της Ευρώπης), κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μείζον πνευματικό, θρησκευτικό και φλέγον πολιτικό ζήτημα της δισύνθετης αυτής κρίσης, οικονομικής και προσφυγικής καθώς και στην ορθόδοξη θεώρηση των πραγματικών αιτιών του φαινομένου αυτού, προτείνοντας διεξοδικές λύσεις που αφορούν στο μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης προσωπικότητες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο καθώς και διδακτορικοί φοιτητές.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως