Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ εισηγητής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας

Διάλεξη στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού της Σχολής Αντιναύαρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου ΠΝ.

Στην εκτενή εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα «Η Γεωπολιτική της Ορθοδοξίας», τονίζοντας τον σοβαρό και πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, η οποία, στηριζόμενη στις αρχές του Ευαγγελίου εργάζεται για την ειρήνη μεταξύ των λαών.

«Στον σύγχρονο εξελισσόμενο κόσμο η Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα από τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχει έναν καθοριστικότατο ρόλο και δίνει έναν μεγάλο αγώνα, προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ισονομία και η ανάπτυξη, αρχές και αρετές που πηγάζουν από τον Ευαγγελικό λόγο του Χριστού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ενώ στη συνέχεια επισήμανε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει γεωπολιτικά έναν ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο και χαρακτήρα και εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να τον συντονίσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε ανά πάσα στιγμή, να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να προσφέρουμε, αλλά και να ενεργήσουμε αποφασιστικά μπροστά σε οποιοδήποτε κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει ή δημιουργείται μέσα σε κάθε ιστορική συγκυρία».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα της επικαιρότητας, δίνοντας στη συνέχεια το βήμα στους σπουδαστές της Σχολής για ερωτήσεις.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Διοικητού, του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και των 70 σπουδαστών που φοιτούν στη Σχολή, οι οποίοι είναι ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και ανώτεροι πολιτικοί υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων.

Ο Διοικητής της Σχολής, Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο, στον οποίο και απέδωσε τιμητικά τον αναμνηστικό Θυρεό της Σχολής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σχολή Εθνικής Άμυνας αποτελεί το τελευταίο και το υψηλότερο επίπεδο Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικού Σώματος, Υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκή Γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως