Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Καραβάν Σεράι»

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και ο Χορευτικός Ομίλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 μουσικοχορευτική παράσταση με την ονομασία «Καραβάν Σεράι», η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού.

Σκοπός της παράστασης ήταν η παρουσίαση, μέσα από μουσικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς, του σπουδαίου πολιτισμικού μωσαϊκού που αναπτύχθηκε στη Μεσόγειο και εκτείνεται από τη Μαύρη θάλασσα και τα Μικρασιατικά παράλια μέχρι τα άκρα των Βαλκανίων και την Ουγγαρία καθώς και η ανάδειξη της αδιαμφισβήτητης ενότητας του χώρου, παρά τα ετερόκλητα στοιχεία των γειτονικών πληθυσμών.

Κοινό σημείο αναφοράς αποτέλεσαν οι διαφορετικοί τόποι συνάντησης, όπου γεννήθηκαν και διαδόθηκαν δημοτικά τραγούδια.

Το πολυτελές Όριεντ Εξπρές που ένωνε για έναν σχεδόν αιώνα τη Φραγκιά με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και οι καρβουνιάρηδες και τα σαπιοκάραβα που κουβάλησαν ψυχές ξεριζωμένων. Στα λιμάνια και τα περάσματα, τα καφέ αμάν, με εστουδιαντίνες και βιωματικούς οργανοπαίκτες. Στον Βορρά των Βαλκανίων τα σοσιαλιστικά πολιτιστικά κέντρα, όπου η δυτική μουσική συναντά την τοπική παράδοση επί σκηνής, ενώ στην ύπαιθρο τα ανοιχτά πανηγύρια με τους τσιγγάνους μουσικούς να κουβαλάνε το βαρύ πολιτισμικό φορτίο του δημοτικού τραγουδιού, δημιουργώντας κοινά σημεία αναφοράς μεταξύ των λαών.

Την παράσταση, που πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Δημητρίου Μπάκου και με την αποφασιστική συμβολή του προέδρου του χορευτικού Ομίλου «Ειρήνη» κ. Ευσταθίου Ευσταθιάδη πλαισίωσε μία μοναδική σύνθεση ορχήστρας με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, τραγουδιστές και μουσικούς και τη συμμετοχή πολλών νέων χορευτών, οι οποίοι ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό και μοίρασαν στιγμές χαράς και συγκίνησης, αναδεικνύοντας μέσα από τη μουσική και το χορό το μεγαλείο της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, αφυπνίζοντας συλλογικές και ατομικές μνήμες μιας άλλης εποχής με τις υπέροχες μελωδίες τους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως