Μητροπολίτης Γαβριήλ: «Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία, είναι έννοια ταυτόσημη με την Πατρίδα»

«Η Εκκλησία δεν πρόκειται να συμμετέχει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτά αφορούν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του Real Fm o Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής.

«Ήταν μία δήλωση η οποία μας ξάφνιασε δυσάρεστα» ανέφερε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. «Διότι εάν το δούμε το πράγμα έτσι ακριβώς όπως έχει ειπωθεί, είναι σαν να αρνούμαστε την παράδοση, τις ρίζες αυτού του λαού, για τον οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι που ανήκουμε. Η Ορθοδοξία δεν μπορεί να μην είναι ταυτόσημη με την Ελλάδα και δεν πρόκειται να λείπει ποτέ από τις αναφορές σ’ αυτή” πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαβριήλ.

Ερωτηθείς στο ραδιόφωνο του Real εάν μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής η Εκκλησία θα σκληρύνει τη στάση της, ο κ. Γαβριήλ απάντησε: «Δεν θα το έλεγα. Γενικότερα η στάση της Εκκλησίας μας δεν είναι για να ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι για να μπορεί να αποσοβεί τα πράγματα και να τα οδηγεί πάντοτε σε εκτόνωση. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος από εμάς να δώσουμε καμία συνέχεια…».

«Για εμάς», πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ, «δεν είναι ιδεολογία, για εμάς είναι ιστορία, είναι πίστη, είναι παράδοση, είναι ρίζες κοινές, είναι αξίες οι οποίες χρειάζεται αυτήν τη στιγμή να υπάρξουν, χρειάζεται να διατηρηθούν για να μπορέσει να διατηρηθεί και η πατρίδα μας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση και αυτές οι δηλώσεις να αποτελούν προπομπό για τη συζήτηση του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας απάντησε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος στην πρόσφατη εισήγηση, την οποία είχε κάνει στην Ιεραρχία είχε ανοίξει μόνος το θέμα λέγοντας ότι εμείς ως Εκκλησία δεν είμαστε ποτέ αντίθετοι στο να ξεκινήσει ένας διάλογος για το χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας. Ζήτησε όμως τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, να μη γίνει από μία κυβέρνηση αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων, διότι αφορά όλη την Ελλάδα… Ας ανοίξει και αύριο αυτός ο διάλογος διότι δεν έχουμε να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή κάτι… Αν θεωρούμε ότι η σχέση η οποία υπάρχει, η τυπική και η νομική με την Εκκλησία, είναι μία σχέση η οποία δημιουργεί πρόβλημα να τη συζητήσουμε και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και να το ερμηνεύσουμε και να το προσεγγίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του λαού. Όμως, άλλη είναι η σχέση αυτή και άλλη η σχέση του λαού με την Ορθοδοξία. Δεν μπορούμε να χωρίσουμε αυτήν τη στιγμή την ταυτότητα του Έλληνα».

«Ο λαός αυτός ο Ορθόδοξος, ο ελληνικός», σημείωσε ο κ. Γαβριήλ, «ήταν εκείνος που αγωνίστηκε με τις μικρές του δυνάμεις και στήριξε όλους αυτούς τους χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν από τον τόπο μας και μας έκανε στα πέρατα της οικουμένης υπερήφανους κάνοντας πράξη το μήνυμα της αγάπης».

«Και ας μην ξεχνάμε», κατέληξε, «όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ομογένεια η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία. Ορθοδοξία και ελληνικός πολιτισμός είναι έννοιες ταυτισμένες με την πατρίδα μας».