Η Ιερά θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας στη Νάξο

15 social media engagement

Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και με την ευκαιρία των εορταστικών, λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «Νικομήδεια 2022» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας προς τιμήν του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο Σεβ Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ κόμισε την Τετάρτη 13 Ιουλίου στο νησί της Νάξου την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, κατόπιν ευλαβούς αιτήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Η υποδοχή της εφεστείου Εικόνας της Παναγίας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, παρουσία πλειάδας κληρικών και πλήθους ευλαβών πιστών.

Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γαβριήλ.

Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέσθηκε κατανυκτική ιερά Αγρυπνία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 14 Ιουλίου, τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Παροναξίας κ. Καλλινίκου και Θήρας κ. Αμφιλοχίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο τόσο για την ευγενή πρόσκληση, όσο και για την αβραμιαία φιλοξενία, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Μητέρας του Κυρίου μας και στους ευλογημένους δεσμούς που συνδέουν την Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας με το νησί της Νάξου.

Το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κ. Κατερίνα Μονογιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτριος Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Νικοδήμου πόλεως Νάξου ο Μεθέορτος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης κ. Κυρίλλου.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας και του Αγίου καθώς και του Ιερού του Λειψάνου του υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος.

Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κρήνης κ. Κύριλλος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Σεβασμιώτατος Παροναξίας κ. Καλλίνικος, παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους πιστών.

Το εσπέρας της Παρασκευής 15 Ιουλίου η Ιερά Εικόνας της Θεοτόκου μεταφέρθηκε στο Φιλώτι της Νάξου, οι κάτοικοι του οποίου αποτελούν επί το πλείστον απογόνοι Βουρλιωτών.

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, εψάλη Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, που μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική και λατρευτική αξία για τον ευλογημένο λαό της Νάξου, αφού τους συνδέει η κοινή καταγωγή.

Άλλωστε, οι Βουρλιώτες ήταν Ναξιώτες και τα Βουρλά της Μικράς Ασίας υπήρξαν κατά τον 19ο αιώνα ο τόπος ξενιτιάς των Ναξιωτών που έγινε πατρίδα της καρδιάς.
Οι Φιλωτίτες μάλιστα και οι Ναξιώτες στα Βουρλά απαριθμούσαν περί τους 4.000 ανθρώπους.

Κατά την πρώτη περίοδο της μετοίκησης στα Βουρλά, οι Ναξιώτες μεγαλούργησαν στη νέα πατρίδα, ανέπτυξαν σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες, ανέδειξαν επιστήμονες και έδωσαν την πνοή τους ακόμη και στη δημιουργία πνευματικών έργων, έχοντας πάντα ως προστάτιδα την Παναγία Βουρλιώτισσα.

Μετά τις 29 Αυγούστου 1922, ημερομηνία σταθμός, όταν και σήμανε το τέλος των Βουρλών, οι Βουρλιώτες ήλθαν στο νησί της Νάξου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως