Εκδημία Σωτηρίου Βάρβογλη

H Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια προς τους οικείους και συγγενείς του αειμνήστου Σωτηρίου Βάρβογλη, σπουδαίου και λαμπρού ψηφιδογράφου και ζωγράφου, ανθρώπου ευγενούς χαρακτήρος με σπάνιο και εξαίρετο ήθος.

Ο αείμνηστος Σωτήριος Βάρβογλης υπήρξε γόνος Μικρασιατικής οικογενείας ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας της Νέας Ιωνίας, με σημαντική δράση στα κοινά, ταυτίζοντας την προσφορά του στην πόλη με τον πολιτισμό.

Στο σεμνό του βίο πορεύθηκε με βάση τις αξίες και τις παραδόσεις, τις οποίες του κληροδότησαν οι αείμνηστοι Μικρασιάτες προπάτορές του και τις οποίες φύλαγε ως πολύτιμη παρακαταθήκη σε όλη του τη ζωή.

Ο ίδιος μαθήτευσε την δύσκολη και απαιτητική τέχνη του ψηφιδωτού δίπλα στον πατέρα του Κωνσταντίνο Βάρβογλη, συντηρητή των ψηφιδωτών σε αξιόλογα μνημεία. Πλάι στον αγαπητό πατέρα του βίωσε τα διασωθέντα αριστουργήματα της μεσαιωνικής εποχής μας και αναδείχθηκε πραγματικός μύστης της μεγάλης τέχνης των ψηφίδων.

Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία δημιουργήματά του, η κορυφαία του καλλιτεχνική προσφορά κατατέθηκε στη πανίερη καθέδρα του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο στον ανεγερθέντα νέο «Οίκο των του Χριστού Πενήτων», όπως είναι τα τρία ψηφιδωτά της Εισόδου, όσο και στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπως του «Αναπεσόντος», που αφήνουν και την τελευταία βυζαντινή μνήμη στους προσκυνητές της σεπτής τρίκλιτης βασιλικής του Φαναρίου. Επιπλέον, η ιστορική στιγμή της «παραδόσεως των προνομίων της Εκκλησίας» από τον πορθητή Μωάμεθ στον Πατριάρχη Γεννάδιο το 1453, αποτελεί έργο μοναδικό και αριστουργηματικό.

Σημαντικά επίσης έργα του κοσμούν τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, την Ιερά Μόνη Μεγάλου Σπηλαίου, την Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ Ν. Μάκρης καθώς και πολλές ακόμη Ιερές Μόνες και Ιερούς Ναούς της πατρίδας μας και του Εξωτερικού.

Η προσφορά του αειμνήστου Σωτηρίου Βάρβογλη στην Εκκλησία και στον πολιτισμό θα μείνουν αναλοίωτες στο διάβα των αιώνων.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει την ψυχή του εν χώρα ζώντων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως.