Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Με μια εκδήλωση φόρο τιμής στη Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου, στη γυναίκα που μέσα από το ανεκτίμητο έργο της λάμπρυνε την τέχνη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 η δεύτερη ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων Μικρασιατικού πολιτισμού, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος σε συνεργασία με τους Δήμους Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, οι οποίες τελούνται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Το δημοτικό στάδιο της Ν. Ιωνίας γέμισε και πάλι από ενθουσιώδες κοινό που συμμετείχε ενεργά, τραγούδησε, χόρεψε και παρακολούθησε ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα προς τιμήν της αείμνηστης ερμηνεύτριας-ερευνήτριας Δόμνας Σαμίου από τους συνεργάτες και μαθητές της Ζαχαρία Καρούνη και Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Οι δυο ερμηνευτές, σε συνεργασία με μία ομάδα καταξιωμένων μουσικών, υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου, απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο την μουσική παράδοση του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από νοσταλγικά ηχητικά τοπία, μουσικά δρώμενα, αφηγήσεις, μικρασιατικούς χορούς, καθώς και μέσα από την προβολή εικόνων και σπάνιων βίντεο από τη ζωή της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου.

Η εκδήλωση ήταν υπό την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη και σε αυτήν συμμετείχε η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής (ΚΣΔΜ) «Δόμνα Σαμίου»,η Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, το Χορευτικό εργαστήρι Νέας Ιωνίας και ο Χορευτικός Όμιλος “ΕΙΡΗΝΗ” Ηρακλείου Αττικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο βουλευτής και πρ. Υπουργός κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Χάρης Ρώμας, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής, Μέλη των Δ.Σ. των Δήμων Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, προέδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών και τοπικών πολιτιστικών σωματείων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ συνεχάρη θερμά τον Ζαχαρία Καρούνη και την Κατερίνα Παπαδοπούλου για την εξαιρετική ερμηνεία τους και γι᾽ άλλη μία φόρα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση του εορταστικού αυτού τριημέρου.

Το εορταστικό τριήμερο Μικρασιατικού πολιτισμού ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Ιουνίου, όπου στις 20:30 το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και οι νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως θα παρουσιάσουν το επετειακό πολυθέαμα «ΕΞΟΔΟΣ».

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εορτή με συναυλία λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής, με ήχους και τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια που επηρεάσθηκαν από την παραδοσιακή μικρασιάτικη μουσική.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως