ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ……ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ, Μοναχής

Μας λείπεις αξέχαστη Γερόντισσα Νεκταρία!

Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυρράχης.

Το όνομά της προήλθε από την τοποθεσία (μακρυνή ράχη), πάνω στην οποία είναι κτισμένη 25 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και πολύ κοντά στο χωριό Παλιόστανη Πιερίας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Ιδρύθηκε τον 10ο ή τον 12ο αιώνα , ως ανδρική Μονή και ήταν Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική.

Ως πνευματικό και Εθνικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μετείχε σε όλες τις περιπέτειες του έθνους μας και στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στην επανάσταση του Ολύμπου, το 1878.

Τα τελευταία χρόνια η Μονή μετατράπηκε σε γυναικεία , και από το 1993 , με την ευλογία του ΑΞΙΟΥ Πολιού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ ( Φατούρου), εγκαταστάθηκαν λίγες μοναχές που τη φροντίζουν και τη διαμορφώνουν, μέσα σε ένα περιβάλλον μοναδικού κάλλους, με τη χάρη της Παναγίας και την αγάπη των πιστών.

Η κοιμηθείσα Ηγουμένη Γερόντισσα ΝΕΚΤΑΡΙΑ (κατά κόσμον Αναστασία Ζορμπά), υπήρξε η πρώτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής.
Εκοιμήθη ,πλήρης ημερών, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015, παρουσία εκατοντάδων πιστών, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεωργίου, συμμετεχόντων πλειάδας ιερωμένων, μοναχών και μοναζουσών.

Η Καθηγουμένη Γερόντισσα Νεκταρία,υπήρξε επί σειρά ετών Κατηχήτρια στην ενορία της Αγίας Τριάδος Κατερίνης και ήταν και δεύτερη Κτητόρισσα της Ιεράς Μονής Παναγίας Μακρυρράχης.

Η Ιερά Μονή είναι μνημείο του 10ου αιώνος και ανασυστάθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και λειτουργεί ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή από το έτος 1993.

Η νέα Ηγουμένη Γερόντισσα ΙΩΑΝΝΑ , Μοναχή, στενή συνεργάτιδα επί σειρά ετών , της Κοιμηθείσης Ηγουμένης Νεκταρίας, ενθρονίστηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, και ανέλαβε τα υψηλά καθήκοντά της, έπειτα από παραίτηση , εκ της Ηγουμενίας,της Γερόντισσας Νεκταρίας, λόγω γήρατος.

Η κοιμηθείσα Γερόντισσα Νεκταρία , υπήρξε Ηγουμένη από την ανασύσταση της Ιεράς Μονής , το έτος 1993.

Γερόντισσα Νεκταρία, όσο ζούμε , θα σε θυμόμαστε!