Διαδικτυακό Σεμινάριο Ι.Μ. Νέας Ιωνίας «Φροντίζοντας αυτούς που φροντίζουν»

46 social media engagement

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» συνδιοργάνωσαν διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Φροντίζοντας αυτούς που Φροντίζουν». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Κωστής Προύσκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος», Δρ. Γεροντολογίας – Ψυχολόγος.

Στον πρόλογο του ο Δρ. Κωστής Προύσκας επισήμανε την αναγκαιότητα αυτών των δράσεων και πως ο τίτλος φανερώνει την σπουδαιότητα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των φροντιστών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος συνεχάρη τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» για την πρωτοβουλία των διαδικτυακών σεμιναρίων και προσωπικά τον Δρ Κωστή Προύσκα.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τη σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διότι αποτελεί μια δυναμική υπενθύμιση ότι στην Φροντίδα Ηλικιωμένων και οι Φροντιστές χρειάζονται την ανάλογη στήριξη και ενημέρωση.

Επιπρόσθετα, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε το πολυσήμαντο έργο που πραγματοποιείται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία Ελεούσα» και «Καλός Σαμαρείτης» και στις Μονάδες Φροντίδας «Άκτιος» και συνεχάρη προσωπικά τον Δρ. Κωστή Προύσκα για την ανάπτυξη των Μονάδων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Από την πλευρά του ο Δρ. Κωστής Προύσκας επεσήμανε πως το προσωπικό στις δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο λόγω της κατάστασης του Κορωνοϊού και χρειάζεται και αυτό την κατάλληλη αποφόρτιση.

Τέλος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για την ανάπτυξη των Μονάδων της Μητροπόλεως και την αποτελεσματική επιμονή της εκπαίδευσης του προσωπικού τους από την κυρία Φωτεινή Καρύδα, Επόπτρια των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην εισήγηση του ο Δρ. Κωστής Προύσκας αναφέρθηκε στο βαρύ φορτίο των Φροντιστών, το οποίο επωμίζονται και πως σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυσανάλογο. Τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα για ατομικά προγράμματα δραστηριοτήτων και από τα δύο μέρη. Επίσης έδωσεσημαντικά στοιχεία ερευνών που φανερώνουν πως οι φροντιστές χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση στη καθημερινότητα τους. Τέλος ο Δρ. Κωστής Προύσκας ανέφερε πρακτικές συμβουλές διαχείρισης της καθημερινότητας για τους φροντιστές με άνοια.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις προσωπικών βιωμάτων που έδωσαν μία διαφορετική αποτύπωση.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως