Δελτίο Τύπου – Θεατρική παράσταση από τη Νεανική Σκηνή Δήμου Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 στον Πολυχώρο Δροσίνη
Δροσίνη 11, Νέα Χαλκηδόνα

«ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» του Δημήτριου Κ. Βυζάντιου
από τη Νεανική Θεατρική σκηνή Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος
Σκηνοθεσία – Διδασκαλία : Βουτζουλίδου – Κούλη Πελαγία
Ένα έργο, ορόσημο, της ελληνικής δραματουργίας-ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας των διαλέκτων και των ψυχικών διαθέσεων των ανθρώπων του ελληνικού χώρου.
Ένας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας την είδηση για την καταστροφή της αρμάδας του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο (1827), συγκεντρώνονται σε ένα πανδοχείο για να γιορτάσουν το γεγονός. Το γλέντι, ωστόσο, γρήγορα θα ακολουθήσει μια σειρά παρεξηγήσεων και παρανοήσεων, αφού ο καθένας χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο γλωσσικό του ιδίωμα.
Στη Βαβυλωνία σύμφωνα με τον μελετητή Δημήτριο Σπάθη, «ο Βυζάντιος εκμεταλλεύτηκε ένα πανάρχαιο κωμικό θέμα-την ασυνεννοησία και τις παρεξηγήσεις ανάμεσα σε πρόσωπα που μιλούν διαφορετικά τοπικά ιδιώματα. Αξιοποίησε το θέμα με δικό του πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο και πέτυχε να αποτυπώσει μιαν ανεπανάληπτη στιγμή από την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του Ελληνισμού, καταγράφοντας μαζί με τις ντοπιολαλιές του Χιώτη, του Ανατολίτη, του Επτανήσιου και άλλων προσώπων και τις νοοτροπίες και συμπεριφορές τους σε ζωντανά στιγμιότυπα από τη νεοελληνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής».

Ώρα έναρξης: 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Σε όλες τις εκδηλώσεις συγκεντρώνουμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Ν. Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος

There are no photos with those IDs or post 2584 does not have any attached images!