Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Πλατ. Αγίου Γεωργίου, 141 22, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2816701

Ο Ναός εθεμελιώθη και ανηγέρθη το Ι856. Επεξετάθη κατά τα έτη 1934 και 1961, αγιογραφήθη δε υπό του Φωτίου Κόντογλου.

Παρεκκλήσιο

 • Αγίου Φανουρίου
 • Ιερά Λείψανα

 • Περίπυστος Οερά Εικών: Αγίου Μανδηλίου

  Πανήγυρις: 23η Απριλίου και 27η Αυγούστου

  There are no photos with those IDs or post 2211 does not have any attached images!

  Η ιστορία του Ιερού Ναού

  Ο Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου βρίσκεται στην ανατολική άκρη της κεντρικής πλατείας του Παλαιού Ηρακλείου και αποτελεί μια πολύ όμορφη καταπράσινη γωνιά της περιοχής. Το κτήριο του Ιερού Ναού το οποίο υπάρχει σήμερα χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η βασική κτιριακή μεταβολή έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ πολλές προσαρμογές τελείωσαν το 1935.

  Στο χώρο του Ναού υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα όπως κίονες και κιονόκρανα τα οποία χρονολογούνται προς τα τέλη του 5ου με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Η αρχιτεκτονική του Ιερού Ναού είναι Βυζαντινού Ρυθμού με τρούλο και χορούς, έχει δε χωρητικότητα 250 περίπου ατόμων. Το τέμπλο του Ιερού Ναού είναι γύψινο με βυζαντινές παραστάσεις. Η Αγιογράφηση τεσσάρων εικόνων του Τέμπλου καθώς και πολλές εικόνες του Ναού είναι Αγιογραφίες του Φωτίου Κόντογλου και των μαθητών του οι οποίες τελείωσαν το 1992. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ναού είναι η ξύλινη καλλιτεχνική οροφή του καθώς ελάχιστοι τέτοιοι Ναοί υπάρχουν στον κόσμο.

  Δίπλα στον Ιερό Ναό υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 και έχει αγιογραφίες των μαθητών του Φωτίου Κόντογλου. Πρώτος εφημέριος του Ναού ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Ζέρβας εξ Αργυροκάστρου Β.Ηπείρου (από 1922-1952). Τα οστά του φυλάσσονται σε οστεοφυλάκειο στον αύλειο χώρο του Ναού. Επίσης υπηρέτησε στο Ναό ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καντιώτης πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης.

  Ο Ναός εορτάζει την 23ην Απριλίου στην μνήμη του Αγ. Γεωργίου και την 27ην Αυγούστου στη μνήμη του Αγ. Φανουρίου.