Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος

Πλατ. Αγίας Τριάδος, 141 21, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2798970

O Ναός ανηγέρθη κατά τα έτη 1932 έως 1936 και ενεκαινιάσθη τον Μάιο του 1936 υπό του Επισκόπου Ταλαντίου Παντελεήμονος.

Παρεκκλήσια

 • Ιερά Λείψανα

 • Περίπυστος Ιερά Εικών: Παναγίας Τριάδος

  Πανήγυρις: Κυριακή της Πεντηκοστής και Δευτέρα Αγίου Πνεύματος

  There are no photos with those IDs or post 2205 does not have any attached images!

  Η ιστορία του Ιερού Ναού

  Ο πρώτος Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος ανεγέρθη σε περίοπτη θέση στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου Αττικής στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο λόφο «Κουμανούδη» κατασκευάσθηκε αρχικώς πρόχειρος ξύλινος Ναός από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον ήταν υπάλληλοι και τεχνίτες των σιδηροδρόμων και αρκετοί έμποροι της Αθήνας.

  Πρώτοι εφημέριοι του Ναού υπήρξαν ο Ιερομόναχος Ιωακείμ Ζέρβας από τη Βόρεια Ήπειρο και κατόπιν ο πατήρ Ιωάννης Θεολογίτης από την Αμοργό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, άρχισε να κτίζεται η καινούργια πέτρινη Εκκλησία. Αν και οι εργασίες είχαν προχωρήσει αρκετά, οι ρωγμές στους τοίχους και οι κακοτεχνίες ανάγκασαν την επιτροπή να κατεδαφίσει το Ναό και να ξεκινήσει από την αρχή το κτίσιμό του.

  Μετά τις πρώτες καθυστερήσεις και αφού ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες, ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Ν. Ηρακλείου θεμελιώθηκε το 1930, ολοκληρώθηκε το 1936 και εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 1936 από τον Επίσκοπο Ταλαντίου Παντελεήμονα.

  Η αρχιτεκτονική του Ναού είναι Σταυροειδής μετά Τρούλου και το μέγεθος του Ναού είναι 500 τετραγωνικά μέτρα.

  Από το 1974, μετά την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, τα έργα της αποπεράτωσης του Ιερού ναού έγιναν με πιο γοργά βήματα, η δε αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1985. Την Αγιογράφηση έκανε ο Βασίλειος Μπρούσαλης, μαθητής του μεγάλου Αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.

  Το Τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο ενώ η παλαιότερη εικόνα του Ναού χρονολογείται στο 17ο αιώνα. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται παλαιός κεντητός επιτάφιος ρωσικής προέλευσης

  Να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριά­δος υπηρέτησε ως Διάκονος ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ.

  Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής, εορτή του Αγίου Πνεύματος, όπου προσέρχονται χιλιάδες πιστών για να προσκυνήσουν.