Ιερός Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Πλατ. Κοιμήσεως Θεοτόκου, 143 41, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2511296

Ο πρώτος ξύλινος Ναός ανεγέρθη το 1926 και χρησιμοποιήθηκε έως το 1933. Το 1933 θεμελιώθη ο νυν Ιερός Ναός και ενεκαινιάσθη το 1937 υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου (Παπαδοπούλου), τα δε παρεκκλήσια ενεκαινιάσθησαν το 2008 υπό του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Κωνσταντίνου.

Παρεκκλήσια

 • Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας
 • Αγίας Φωτεινή
 • Αγίου Φανουρίου
 • Αγίου Λουκά του Ιατρού
 • Ιερά Λείψανα

 • Τμήμα χειρός Μεγάλου Βασιλείου
 • Αγίου Νεκταρίου του εκ Βρυούλων
 • Περίπυστες Ιερές Εικόνες: Παναγίας εκ Βρυούλων

  Πανήγυρις: 15η Αυγούστου, 11η Ιουνίου, 27η Αυγούστου και πρώτη Κυριακή Οκτωβρίου («ἐπί τᾓ ἱερᾷ συνάξει» της Παναγίας των Βρυούλων)

  There are no photos with those IDs or post 2191 does not have any attached images!

  Η ιστορία του Ιερού Ναού

  Λίγο πριν το τέλος του 1926 άρχισε να χτίζεται ο πρώτος πρόχειρος Ναός στη τότε συνοικία Ποδονίφτη από τους ξεριζωμένους πρόσφυγες, ως επί το πλείστον από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Το νέο Ναό τον αφιέρωσαν στην Παναγία και συγκεκριμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως ήταν και στις αλησμόνητες Πατρίδες εντός του οποίου τοποθέτησαν την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Βουρλιτίσσης» και την άφθαρτη αριστερά χείρα του Μεγάλου Βασιλείου.

  Η πρώτη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου 19 Απριλίου του 1927 με πρώτο ιερέα τον αείμνηστο και κτήτορα του Ναού π. Καλλίνικο Παπαϊωάννου και παριστάμενο τον αείμνηστο εξόριστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ΄, για τις λατρευτικές ανάγκες του οποίου ο Ναός χτίστηκε κοντά στην οικία του και όχι στο σημείο που είχε αρχικά αποφασισθεί.

  Λίγα χρόνια αργότερα το 1933 άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου ναού τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την 4η Ιουλίου 1936 υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου.

  Η Εκκλησία είναι τρίκλητή Βασιλική άνευ τρούλου τα ιερά παρεκκλήσια της οποίας είναι αφιερωμένα στην Αγία Αναστασία και στην Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα. Τα εγκαίνια των παρεκκλησίων έγιναν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνου το 2008.

  Ο Ναός δραστηριοποιείται ενεργά στο τομέα της Νεότητας με τις κατηχητικές συντροφιές, τη θεατρική ομάδα και την νεανική χορωδία ενώ έχει ιδρύσει σχολή αγιογραφίας στην οποία φοιτούν δεκάδες χριστιανοί οι οποίοι επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ιερή τέχνη της Αγιογραφίας.

  Στο τομέα της συμπαράστασης προς τον πάσχοντα αδελφό έχει ιδρύσει την «Τράπεζα Αγάπης» η οποία καθημερινά προσφέρει δεκάδες μερίδες φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

  www.panagiafiladelfeias.gr