Θυρανοίξια Ι.Ν. Αγιορειτών Πατέρων της Μονής Ξενοφώντος στη Ν. Ιωνία

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα τελέσθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 το απόγευμα η Ακολουθία των Θυρανοιξίων του νεόδμητου Ιερού Ναού των Αγιορειτών Πατέρων, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγ. Όρους στη Ν. Ιωνία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Θυρανοιξίων, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και Ιαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Στην Ακολουθία έδωσαν επίσης το παρών ο Πανοσ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλέξιος, ο Πανοσ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγ. Όρους Αρχιμ. Γαβιήλ, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου, Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, Πατέρες από την Αδελφότητα της Μονής Ξενοφώντος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Tοπικών Σωματείων και Συλλόγων, καθώς και πλήθος πιστών.

Στον Θείο Λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια τόσο τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και Ιαννουπόλεως κ. Δαμασκηνό, όσο και τους Αγ. Καθηγουμένους των Ιερών Μονών Ξενοφώντος π. Αλέξιο και Παντοκράτορος π. Γαβριήλ στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην πνευματική και εκκλησιαστική σημασία που επιτελεί η θεμελίωση του νεόδμητου Ιερού Ναού στην λατρευτική ζωή των πιστών, ενώ ως έκφραση της ευαρέσκειάς του πρόσφερε ως ευλογία στον Καθηγουμενο της Μονής Ξενοφώντος π. Αλέξιο ένα Ευαγγέλιο.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, ημέρα μνήμης των Αγιορειτών Πατέρων, τελέσθηκε η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε εκτενώς στην Εορτή των Αγιορειτών Πατέρων, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προβάλλει τα πρόσωπα αυτά, τα οποία, με ορμητήριο το ιερό θυσιαστήριο, άφησαν ανεξίτηλη στο χρόνο σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη και μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο, διδάσκοντάς μας το ύφος της ταπεινοφροσύνης και της πραότητάς τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια προς το πρόσωπο του Καθηγούμενου της Μονής Ξενοφώντος π. Αλεξίου, τον οποίο συνεχάρη ιδιαίτερα για την επιτυχή ολοκλήρωση της θεμελίωσης του Ιερού Ναού, εξαίροντας παράλληλα τόσο την σεβαστή προσωπικότητά του, όσο και το ποικίλο και πολυσχιδές πνευματικό έργο του, ευχόμενος τέλος προς τους διακονητές του Ιερού Ναού δύναμη και υπομονή.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες : Χρήστος Αμπατζόγλου