Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ξενοφοβία, τον Ρατσισμό και τον Λαϊκιστικό Εθνικισμό συμμετείχε ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ

Στην «Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ξενοφοβία, τον Ρατσισμό και τον Λαϊκιστικό Εθνικισμό στο Πλαίσιο της Παγκόσμιας Μετανάστευσης» (World Conference on Xenophobia, Racism, and Populist Nationalism in the Context of Global Migration), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου 2018 συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Συνέδριο αποτέλεσε γόνιμο καρπό συνδιοργάνωσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), του Συμβουλίου για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη του Βατικανού (Dicastery for Promoting Integral Human Development) και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας (Pontifical Council for Promoting Christian Unity), όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, θρησκευτικοί ηγέτες, επιφανείς επιστήμονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και συμμετέχοντες από διάφορες χριστιανικές ομολογίες.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα του μεγάλου ζητήματος που αφορά στην σύγχρονη προσφυγική κρίση, κατά το οποίο αναζητήθηκαν συνεκτικές και ρεαλιστικές απαντήσεις στο φαινόμενο της αυξανόμενης ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του λαϊκιστικού εθνικισμού στις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου εξετάστηκε επίσης και συζητήθηκε ο πολυσήμαντος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι εκκλησίες στην προώθηση μίας δίκαιης και ειρηνικής ανθρώπινης κοινωνίας καθώς και η έξαρση του εθνικιστικού στοιχείου, το οποίο υποδηλώνει τη σκόπιμη χειραγώγηση, το φόβο, τις ανησυχίες ή και το αίσθημα ανασφάλειας των ανθρώπων σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στις οικογένειές τους, στις κοινότητες και στις πολιτιστικές τους ταυτότητες.

«Οι εκκλησίες και όλοι οι Χριστιανοί έχουν την αποστολή να διακηρύξουν ότι κάθε άνθρωπος αξίζει σεβασμού και προστασίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κοινό μήνυμα και αναφέρεται το εξής: “Οι εκκλησίες καλούνται καθημερινά να βιώνουν την υποδοχή του ξένου, να προστατεύουν και να ενθαρρύνουν αμοιβαία σε όλους – στον καθένα τη διαφορετική καταγωγή και ιστορία – τη συμμετοχή τους σύμφωνα με τα δικά τους χαρίσματα στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που επιδιώκει την ειρηνική ευημερία, την ισότητα και την απόρριψη κάθε διάκρισης».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως