Παναγία Βουρλιώτισσα

Σημαντικά Στοιχεία – Η μνήμη του τιμάται

Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης «Βουρλιωτίσσης», φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας. Προέρχεται από τα ιστορικά Βουρλά της Μικράς Ασίας, μιας πόλης 38 χλμ δυτικά της Σμύρνης. Τα Βουρλά κάηκαν, μαζί με τη Σμύρνη, το θλιβερό έτος 1922 από τους πυρσούς του τουρκικού εθνικισμού, στην προσπάθεια των τούρκων να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο, το οποίο βαθιά ριζωμένο, σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια στους τόπους εκείνους, «προσέβαλλε» την εθνική ομοιογένεια του νεοσύστατου κεμαλικού κράτους. Κατέστρεψαν και λεηλάτησαν εκκλησιές, έκαψαν μοναστήρια, σκότωσαν με βιαιότητα τους ορθοδόξους και όσοι κατάφεραν, ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς προς την μητέρα Ελλάδα.

Οι Βουρλιώτες τιμούσαν ως προστάτιδά τους την Υπεραγία Θεοτόκο, στον περίλαμπρο ναό Της, ο οποίος γνώρισε την τουρκική βιαιότητα. Αναχωρώντας και αφήνοντας για πάντα την αγιασμένη τους γη, πρόλαβαν να περισώσουν την εφέστια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την μετέφεραν στην φτωχή τότε Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία έκτισαν, αρχικά ξύλινο ναό (1926) κι έπειτα περίλαμπρο, ο οποίος εγκαινιάστηκε, αργότερα, από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο, τον Παπαδόπουλο (1936).

Οι παλαιοί Βουρλιώτες διασώζουν ακόμα ιστορίες για τα θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης. Κάποιοι θυμούνται ακόμη το προσωνύμιό της στα τούρκικά, “καρά Παναγιά”, η μαύρη Παναγία, λόγω του σκουρόχρωμου προσώπου Της, που φαίνεται σήμερα κάτω από το περίτεχνο αργυρό Της πουκάμισο.

Η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ωστόσο, δεν έπαψε να ενεργεί. Πλείστα θαύματα διηγούνται ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι που προστρέχουν σ’ αυτήν. Απλοϊκά, μα τόσο θεολογικά συνάμα, ακούγεται από τους ενορίτες της «Παναγίτσας», ότι «κουμάντο, εδώ, η Παναγιά μας κάνει». Κάθε Κυριακή απόγευμα, που τελείται η Ιερά Παράκληση στην Βουρλιώτισσα, προσέρχονται αδελφοί μας από διάφορα μέρη της Αττικής για να ευχαριστήσουν την Μητέρα του Λυτρωτή, δοξολογώντας τη Χάρη Της και ψάλλοντας με θέρμη το Απολυτίκιό Της:
«Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρλιώτισσα Πάναγνε, νῦν χαρμονικῶς προσκυνοῦντες, γεραίρομεν, Παρθένε• Ὑπάρχεις γὰρ σκέπη πρός ἡμᾶς, ἀρδεύουσα θαυμάτων παροχήν. Διὰ τοῦτο ἀναβλύζεις ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι Σοί. Δόξᾳ τῷ Σὲ δοξάσαντι Θεῷ, δόξᾳ τῷ Σὲ θαυμαστώσαντι, δόξᾳ τῷ ἐλευθερώσαντι ἡμᾶς διὰ τοῦ τόκου Σου».

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γαβριήλ, το έτος 2016 ανεγέρθη παρεκκλήσι εφαπτόμενο του κυρίως ναού, με στόχο την αποκλειστική στέγαση της ιεράς εικόνας της Παναγίας μας. Η τελετή των Θυρανοιξίων πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής της Συνάξεως της θαυματουργού Εικόνας Της, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο ενώ η εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης, κατά την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου με πάνδημη συμμετοχή και πλήθος λαού, που μαρτυρά και ομολογεί την κραταιά προστασία της Μητέρας του Χριστού, «τῆς μόνης ἀγνῆς, μόνης εὐλογημένης, ἀκαταισχύντου ἐλπίδος ἡμῶν».