Άγιος Ιερομάρτυς Γεώργιος ο εκ Νεαπόλεως της Καππαδοκίας

  • Γεννήθηκε το 1730 σε χωριό της περιοχής Nevşehir -Νεαπόλεως.
  • Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.
  • Η μνήμη τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.
  • Το 1733 στο γειτονικό χωριό Ürgüp -Προκόπι, αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο η αγιότητα του οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Πληθος προσκυνητών συνέρρεαν για να τιμήσουν την μνήμη του και να προσκυνήσουν το λείψανό του, μεταξύ αυτων και ο μικρός Γεώργιος. Έλαβε στοιχειώδη εκπαίδευση απο τους ιεροδιδασκάλους της Νεαπόλεως.

    Το 1750 εκάρη μοναχός, αρχιερατεύοντος του Καισαρείας Παρθενίου (1734-1760). Κατόπιν έγινε κληρικός και εφημέρευε στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεαπόλεως. Το 1797 κλήθηκε από τους επιτρόπους του χωριού Derinkuyu -Μαλακοπής, για να ιερουργήσει εκεί, μη υπάρχοντος εφημερίου, λόγω του Ρωσοτουρκικού πολέμου στο βορρα και του Ελληνοτουρκικού πολέμου στα δυτικά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η διαδρομή Νεαπόλεως-Μαλακοπής ήταν 21 χλμ. διάρκειας περίπου 6 ωρών.

    Ο Γεώργιος ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου με όλα τα απαραίτητα για το ταξίδι αυτό. Την ημέρα αυτή υπήρχε μεγάλη πανήγυρις στο ναό του αγίου Γεωργίου στην περιοχή Σίλατα ή Σύλλατα. Ο Γεώργιος παρέκαμψε και πήγε εκεί για να προσκυνήσει. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για τη Μαλακοπή. Όταν έφθασε στην περιοχή Κόπια Ντερεσί, τοποθεσία που μοιάζει με αβαθές φαράγγι, του επιτέθηκαν οθωμανοί ντυμένοι βοσκοί, και αφού τον λήστευσαν κατόπιν τον γύμνωσαν και στη συνέχεια το φόνευσαν δι’ αποκεφαλισμο. Οι οθωμανοί πέταξαν το λείψανο στο φαράγγι και αλλού την κεφαλή.

    Οι κάτοικοι της Μαλακοπής καθώς και της Νεαπόλεως ανησύχησαν για την παρατεινόμενη απουσία του ιερέως και κίνησαν προς αναζήτησή του. Όταν έφθασαν στον τόπο του μαρτυρίου μετά θρήνων και θλίψεων, αλλά και μετά πολλών προφυλάξεων λόγω των κακοτρόπων οθωμανών, έθαψαν τη σορό πρόχειρα. Κατόπιν σε μια πέτρα χάραξαν την απλή επιγραφή: «ιερεύς Γεώργιος εκ Νεαπόλεως» και την έθηκαν επί του τάφου. Περίπου το 1800 έγινε ανακομιδή του λειψάνου του, το οποίο βρέθηκε άφθαρτο. Το 1860 το λείψανο μεταφέρθηκε στο ναο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεαπόλεως. Αργότερα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923), το λείψανο μεταφέρθηκε στη Μητροπολιτική Ελλάδα και τοποθετήθηκε, μετά από πολλές περιπέτειες, στο νεοδμητο τότε ναό του Αγίου Ευσταθίου Ν. Ιωνίας. Στο ναό αυτό φυλάσσεται μέχρι και σήμερα.